Jak by měl sedět správný oblek?

oblek

Jestliže oblek není vaším každodenním společníkem a ze skříně ho vytáhnete, pouze pokud se někdo žení, je velmi pravděpodobné, že vám váš oblek správně nesedí. Za tu dobu, co totiž vlastníte tento kousek, se může stát, že jste přibrali, zhubli nebo nabrali svalovou hmotu, a tudíž se do svého současného obleku nevejdete nebo v něm naopak budete „plavat“. Právě proto byste měli zvážit možnost koupě nového obleku. Dobře padnoucí oblek totiž může být to, co dodá ten poslední impulz k získání práce, telefonního čísla dámy nebo „pouze“ k získání dobrého dojmu.

Výběr obleku

Délka rukávů

Pokud jste se už rozhodli, že si jdete koupit nový oblek, měli byste při jeho výběru a koupit zvážit několik aspektů. Oblek by měl perfektně sedět v oblasti ramen a měl by poskytovat dostatečnou vůli pohybu rukou. Přesně z toho důvodu, aby oblek přesně nekopíroval ramena, si mnohdy vyberete oblek, který je o číslo větší, ale to také není dobré, protože se může stát, že vám bude v oblasti ramen odstávat a to poté kazí celkový dojem. Dalším důležitým aspektem, na který třeba dbát při výběru obleku je délka rukávů. Společensky žádaná délka rukávů je jeden a půl palce nad rukáv košile. Košile má obyčejně délku přesně po ohyb zápěstí, z čehož tedy vyplývá, že rukáv od obleku by měl být tak dlouhý, aby končil cca 1 centimetr nad úrovní ohybu na zápěstí. Delší rukávy symbolizují to, že oblek není jeho majiteli „tak akorát“, ale je mu poněkud větší.

Zapínání

oblek
Předtím, než si oblek koupíte, pořádně si ho vyzkoušejte.

Co se zapínání týče, můžete se zde svobodně rozhodnout, zda si vyberete oblek s dvěma nebo třemi knoflíky. Ať už si však vyberete jakýkoliv z těchto dvou typů, při zapínání knoflíků se budete muset řídit přesnými společenskými pravidly v následujícím znění: horní knoflík má být zapnutý vždy, střední někdy a spodní nikdy. Oblek se dvěma knoflíky zapínejte vždy tak, že horní knoflík zapnete vždycky a spodní nikdy. Pokud tato pravidla, ohledně zapínání dodržíte, „dostane“ vaše postava skvělý tvar písmene V.

Jak dále můžete zjistit, že nemáte správnou velikost obleku, respektive, že máte větší? Oblek je oděv, který není určen pro každodenní nošení, tedy pokud nejste manažerem nebo nepracujete v oblasti, kde je oblek vyžadován, zkuste si proto po oblečení obleku hodit míčkem jednou rukou. Pokud se vám to bez problémů povede. Je váš oblek velký a měli byste si pořídit menší. Délka samotného středního dílu obleku by měla být přesně po konec palců dlaní při uvolněné poloze rukou. Při koupi obleku rovněž dávejte pozor na to, aby mezi límcem košile a klopou saka nevznikala žádná mezera. V případě, že se taková mezera objeví, jednoznačně zkuste menší číslo.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď