Vybíráme nábytek

Třešničkou na dortu bývá zařizování interiéru a těžko najdete někoho, kdo tuto fázi předělávky nemá v oblibě. Není to však jednoduchý úkol, vybrat nový nábytek, hlavně, pokud ho plánujete využívat i několik let a jeho design se vám neomrzí už po pár měsících. Nabídka na trhu je skutečně bohatá, ale jako všude, i mezi nábytkem se najdou nepříliš kvalitní a odolné kousky. Před návštěvou prodejny s nábytkem si proto ujasněte, kolik jste ochotni za nábytek utratit, kam jej umístíte, jaký materiál chcete, barvu, design a velikost. Možná vám to nakupování podstatně usnadní.

Nábytek – kvalita na prvním místě

nábytek
Tyrkysově bílá kombinace nábytku.

Někteří si myslí, že první, co byste si na nábytku měli všímat, je jeho design. Není to však pravda. Prvořadá by měla být jeho kvalita – zda je dostatečně stabilní, z jakého materiálu je vyroben, zda vydrží i každodenní používání, zda se bude dát jednoduše čistit nebo bude jeho údržba složitější… Kvalitní nábytek by měl být především dostatečně pevný. Proto je důležité všímat si, z jakého materiálu je vyroben. Masiv patří k těm nejkvalitnějším, ale vyžaduje zvýšenou údržbu, což nemusí každému vyhovovat. Proto je dobrou alternativou nábytek z kvalitního lamina. Lamino je cenově dostupnější, odolné, stabilní a díky široké škále odstínů si nábytek jednoduše doladíte s ostatním zařízením.

nábytek
Nábytek by měl být proporční k velikosti místnosti.

Správná velikost

K velmi důležitým parametrem patří i samotná velikost nábytku, a právě zde se dá hodně pokazit. Jako příklad použijeme sedačku – lidé při koupi sedačky sáhnou téměř vždy po velkých a robustních kusech, protože chtějí, aby na ní mohlo pohodlně sedět co nejvíce hostů. Zapomínají ale na rozlohu místnosti, ve které bude sedačka umístěna, a to je velká chyba. Vždyť pokud máte obývák skromných rozměrů, je rozumné tomu přizpůsobit i rozměr sedačky a celkově každého kusu nábytku. Nábytek by neměl být příliš velký, ale zároveň si třeba dávat pozor, aby vám v místnosti nezanikl – ideální je zlatá střední cesta.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď