Nemovitosti – na co nezapomínat při koupi bytu

nemovitosti

Stojíte před vážným rozhodnutím, jaký je koupě vlastního bydlení, a nevíte jak si správně vybrat? V následujícím článku se dočtete pár rad a tipů, které by vám s touto otázkou mohly pomoct.

Důležité „papírovačky“

Koupě nemovitosti je doopravdy závažné rozhodnutí, protože se zde jedná o nemalé finanční prostředky a v mnoha případech pracujeme s celým naším majetkem nebo s celoživotními úsporami.

nemovitosti
Chystáte se na koupi nemovitosti?

Obzvlášť opatrní bychom měli být při uzavírání kupní smlouvy. Je možné, dokonce se to i doporučuje, abyste si před podpisem kupní smlouvu vzali a dali ji zkontrolovat vašemu právníkovi. Stejně tak důležité je i zjištění si informací o případných věcných břemenech nebo exekucích na danou nemovitost. Vřele vám rovněž doporučujeme si před podpisem smlouvy ověřit, zda na bytě nebo domě nejsou žádné dluhy.

Technický stav nemovitosti a výdaje do budoucnosti

Abyste předešli nepříjemným překvapením, je dobré seznámit se i s technickým stavem dané nemovitosti. Například v případě koupě bytu byste si měli všímat stavu společných prostorů a toho, zda je dům zateplený nebo ne. Zároveň byste se měli zajímat a prodávající je povinný vám poskytnout informace o uskutečněných opravách nebo rekonstrukcích na daném objektu.

Mezi základní otázky při výběru nemovitosti patří náklady na bydlení (zálohové platby a celkové měsíční náklady za byt, společné prostory, splátky za čerpaný úvěr a podobně).

Novostavba nebo starší byt?

Při nákupu nemovitosti je rovněž potřebné zvážit a promyslet, zda máte zájem investovat do novostavby nebo raději do nějakého staršího bytu. Starší byty nebo domy se dají nalézt v atraktivních lokalitách nebo v lokalitách, kde není jejich pořízení až tak drahé.

nemovitosti
Nezapomeňte být obezřetný a myslet na každý detail

Novostavby zase naopak nabízejí jistý standard a „luxus“ oproti starým bytům. Je tomu tak z důvodu používání moderních materiálů a moderních postupů. Další výhodou novostavby je možnost podílení se na finálním vzhledu vašeho bytu. Můžete si například navrhnout obklady, dlažbu nebo další doplňky v bytě.

Na co ještě myslet…

Při výběru nemovitosti nezapomínejte na posouzení dostupnosti občanské vybavenosti, možnosti parkování, dostatek zeleně, dispoziční řešení a orientaci bytu na světově strany.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď