Nože určené k survival. Nebo na přežití?

nože

Pamatuji si velmi jasně, jak jsem si jako kluk vyráběl společně se svými kamarády různé druhy „zbraní“. Hry na indiány, vojáky či Jánošíka byly v té době v kurzu. Dobrý nůž čí dýka byly pro mnohé z mých vrstevníků nesplnitelným snem. Vyráběli jsme si je na koleně, někteří s pomocí otce si dokonce dokázali vyrobit nůž s kvalitní čepelí a rukojetí. Těžko by však konkuroval nožem, které jsou dnes v nabídce pro mladé i starší, hlavně v army shopech. Říká se jim dnes populární nože na survival. Je to výraz z angličtiny a v překladu znamená „přežití“, v drsnějších přírodních podmínkách, samozřejmě.

nože
Survival nůž na všetranní využití

Specifická kategorie nožů

Rozmanité nože pro přežití jsou specifickou kategorií nožů. Asi by bylo dost náročné přesněji definovat typ nože, který do této kategorie nožů patří a který už ne. Můžeme však předpokládat, že za survival nůž je obvykle označován větší nůž s pevnou čepelí a maximální všestranností. Na takový nůž musí být spolehnutí v každé situaci. Měli byste si s ním bez problémů naštípat dřevo na oheň, projít přes srst a kůži, jakož i pohodlně připravit potraviny na večeři u táboráku. Z těchto různorodých činností je asi jasné, že ne každý nůž bude naplňovat základní podmínky pro survival. Nejdůležitější je určitě kvalita, funkčnost a praktičnost, ale v neposlední řadě i celkový vzhled nože.

nože
Skládací survival nože

Nůž může mít různou čepel

Survival nůž se obvykle nosí v kvalitním a bezpečném pouzdře na opasku nebo i v batohu. Je však dobré mít při dlouhodobějším pobytu v přírodě i dva nože k dispozici, nejlépe různé kvality a účelnosti. Typ čepele je asi vlastnost, nad níž nejvíce lidí přemýšlí při výběru nože do přírody. Existují tři základní typy čepelí takových nožů. Je to hladká čepel, vroubkovaná čepel a čepel kombinovaná. Vroubkovaná čepel je nejlepší pro řezání lan, kůže, ale nelze si s ní pořádně nachystat dřevo nebo pohodlně opracovat kus dřívka. Hladká čepel je nejuniverzálnější, dá se s ní odříznout skoro vše. Kombinovaná čepel má dost velkou nevýhodu, a tou je broušení. Nůž s takovou čepelí kvalitně nabrousit v domácích či dokonce přírodních podmínkách je skutečně těžké. Kromě čepele a pouzdra záleží i na rukojeti nože. Ale o ní někdy příště. Pro více info klikejte SEM.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď