Rekonstrukce bytu ve starém domě? Začněte od podlahy!

Mnozí z nás bydlí na venkově nebo v příměstských oblastech ve starších domech. Stává se, že takové obydlí bývají dost vlhké, na stěnách se objevují plísně. Každodenní bydlení v nich není příjemné a ani zdravé. Pokud je takový obytný prostor umístěn jen něco výše nad okolním terénem, pak dříve či později bude nutná rekonstrukce bytu. A třeba určitě začít s předělávkou podlahy, která samozřejmě může mít různorodý charakter. Od té klasické dřevěné položené na hranolech až po betonové podlahy pokryté nějakou starší podlahovou krytinou.

rekonstrukce bytu
Rekonstrukce bytu – vyžaduje si to jen dobré plánování a kreativitu

Rekonstrukce bytu na etapy

Pro úspěšnou kvalitní rekonstrukci bytu ve starší budově je výměna staré podlahy a vybudování nové ta nejzásadnější věc. Je nutné připravit se na to, že budova bude doslova neobyvatelná i déle, než jen nějaký ten týden. Úplné vybírání podlahy se zvykne dělat v domech, které nejsou podsklepené. Takové domy jsou postaveny přímo na zemi, často bez základů. Předtím ale, pokud se rozhodnete rekonstruovat si byt v takovém starém domě, poraďte se s odborníkem. Nejen na podlahy, ale i na statiku domů jako takovou. V minulosti, ani ne tak dávno, se stavba podlahy řešila dost jednoduše. Podlahový prostor v místnosti se zasypal štěrkem nebo škvárou, osadili se nosné dřevěné hranoly, na které se přibili desky a bylo to hotové.

rekonstrukce bytu
Na začátek se zaměřte na podlahu

A co betonová podlaha?

Ve starších domech jsou poměrně časté i betonové podlahy – bez potřebné izolace. Pokud si chcete rekonstrukcí bytu vytvořit zdravé a příjemné bydlení, toužíte chodit po pěkných kobercích, mít na stěnách umístěny obrazy, zařizovat si interiér vhodným, novým dřevěným nábytkem, pak je kompletní rekonstrukce podlah nevyhnutelná. Často se však proto vybírají i betonové podlahy. Zejména pokud jde o neizolované podlahy a hodláte v domě trvale bydlet i s dětmi. Chcete mít kvalitnější koberce, obrazy, nábytek a nechcete být překvapeni plísněmi, prosakující vodou, případně zvědavými hlodavci, co si našli způsob jak se prokousat betonovou podlahou.

Rekonstrukce bytu – nové podlahy

Vhodným výběrem a rekonstrukcí podlahy výrazně omezíte projevy vlhkosti ve starším domě. Zrekonstruovaný se zvyšuje životnost celé stavby. Pozitivně se to může projevit i mnoha jinými projevy v kultuře bydlení. Zrekonstruovaná podlaha nejen že podstatně zvyšuje hodnotu stavby, ale i kvalitu vašeho bydlení v zrekonstruovaném bytě. Často to však neřeší úplné zastavení vlhkosti. V domě se totiž může držet vlhkost z několika příčin a jednou z nich může být trvale vlhké zdivo. Celoročně vlhké stěny je nutné podřezat a zaizolovat speciálními postupy a kvalitními materiály. Jde však o zásadní zásah do konstrukce zdí a podřezávání stěn je dlouhodobější odborný proces. Ale to může být další etapa při komplexní rekonstrukci vašeho bytu ve starším rodinném domě.

Více se dočtete i ZDE.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď