Vzduchovky – co o nich víme?

vzduchovka

Vzduchovka, která využívá principu vypuštění střely pomocí stlačeného vzduchu, se používá v rekreační a cvičné střelbě, ale i k lovu drobné zvěře. Vzduchovku svět pozná hlavně v podobě pušek a pistolí. Tento druh zbraní už byl světu známý v 18. století. Bartolomeo Girandoni vyvinul předchůdce dnešní vzduchovky, když v roce 1779 pro Rakousko-Uherskou armádu představil první model, který obsahoval zásobník na 22 olověných střel.

Střelivo do vzduchovky se v dnešní době označuje jako diabolka nebo brok. Je to tvarovaný olověný projektil, nejčastěji s kalibrem od 4,5 do 6,35 mm, v některých případech až 9 mm.

vzduchovky
FX Vzduchovka Wildcat .22 kalibr

Bezpečnost při používání vzduchovky

Pokud si chcete obstarat vzduchovku, ale bojíte se toho, co na to řekne soused nebo zda na vás nezavolá policii, že ohrožujete jeho zdraví, nemusíte. Dostřel ze vzduchovky je pouze 400 m a navíc střely do ní jsou velice lehké a tiché. Tudíž se nemusíte obávat, že byste mu způsobili zranění nebo ho omezovali, co se hluku týče.

Jak si vzduchovku vybrat?

Stejně jako u všech ostatních věcí a předmětů, které si kupujte, tak i v případě vzduchovku je nejdůležitější ujasnit si účel, za jakým si vzduchovku kupujete. Divili byste se, ale vzduchovka má mnoho využití od rekreační střelby, až po střelbu sportovní nebo i hubení škůdců. V případě, že si chcete zbraně pořídit na rekreační střelbu, ideální volbou je pro vás vzduchovka s vynikající přesností a kalibrem 4,5 mm. Rovněž by neměl chybět regulátor tlaku vzduchu a velkým plusem může být nabíjecí zařízení.

Vzduchovky na sportovní střelbu jsou specializované právě pro tyto účely. Obsahují nastavitelnou pažbu do všech směrů, regulátor tlaku vzduchu, velký zásobník a mají vynikající přesnost. U tohoto typu pušek není nutné nabíjecí zařízení.

vzduchovky
Vzduchovka MP5K-PDW

Legendární vzduchovka Slavia

Vzduchovky značky Slavia se řadí mezi nejúspěšnější a nejdéle vyrábějící se vzduchovky České zbrojovky. Mezi největší legendy rodiny vzduchovek Slavia patří jednoznačně Slavia 634. Jednoduchá konstrukce, perfektní zpracování a skvělá přesnost dělají tuto vzduchovku vhodnou pro střelecký výcvik, rekreační střelbu či využití v některých sportovních disciplínách. Vzduchovky Slavia se staly oblíbenými hlavně díky jejich dostupné ceně v army shopech. Pokud ještě nemáte žádné zkušenosti se střílením, právě vzduchovky jsou velmi vhodným řešením začátečníků.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď