Byt versus rodinný dům …

Rodinný dům nebo raději byt? Tak takovou otázku si položí mnozí z nás ještě dříve, než se začnou poohlížet po svém novém vysněném bydlení. Která z těchto možností je lepší a vhodnější pro bydlení? Výběr té správné nemovitosti je velmi individuální záležitostí, protože každému vyhovuje něco jiného a je důležité zohlednit individuální požadavky jedince, tak celé rodiny. Faktem ale zůstává, že nic není jen černé nebo bílé, a tak má každé bydlení bez ohledu na to, zda jde o byt nebo rodinný dům, svá pozitiva i negativa.

Kdy byt a kdy rodinný dům?

byt
Malý byt s útulnou kuchyní

I když mnoho lidí sní o bydlení v rodinném domku s pěknou udržovanou zahradou, často je to právě kupní cena, která rozhodne o koupi bytu, protože ve většině případů je byt cenově dostupnější variantou bydlení (samozřejmě, pokud nejde o luxusní novostavbu v lukrativní lokalitě). Byt je lepším řešením pro maximálně vytížené a pracovně zaneprázdněné lidi, zejména v mladším věku, kteří ještě neplánují rodinu, ale spíše budování kariéry a byt si jednoduše nevyžaduje tak hodně pozornosti, času ani práce jako údržba rodinného domu se zahrádkou. A tak se právě byt obvykle stává jakýmsi startem pro vlastní bydlení a později, možná když přijdou děti, u mnohých přece jen zvítězí touha po rodinném domě.

Řadová zástavba jako řešení – dům i byt v jednom

Pokud se přece jen nemůžete rozhodnout, možná bude pro vás ideálním řešením a kompromisem řadová zástavba, která je vlastně jakousi kombinací bydlení v rodinném domě a v bytě zároveň (např. společné stěny domu se sousedy). Bydlení v řadové zástavbě v mnohém připomíná byt jen s větším komfortem, který získáme v podobě několika metrů čtverečních obytné i užitkové plochy navíc, a tak si při tomto typu bydlení budete moci vychutnávat komfort větší terasy či alespoň malé zahrádky. Výhodou je také menší kupní cena i náklady na provoz jako například v případě samostatně stojícího rodinného domu s větším pozemkem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď