Máme radost z nové zahrady

zahrady
zahrady
I vy milujete všechnu tu zeleň a nádherné zahrady? I vy takovou můžete mít!

Předěláváte si zahradu? Toužíte ji mít krásně zelenou, plnou bylinek, kvetoucích rostlin a barevných květů, nebo plnou zdravého ovoce a zeleniny? Pro začínající zahrádkáře toto mohou být otázky, které je znejistí nebo vystraší. V následujícím článku se tedy dočtete, na co se zaměřit při výběru toho, co do zahrady chcete nasadit. Zároveň se v článku dočtete i to, jak to udělat.

Pro začátek

Nejdříve si musíte vybrat typ zahrady, která se vám zamlouvá a o kterou máte zájem. Výběr zahrady závisí pouze na vás. Je však velmi důležité, abyste se rozhodli pro některý z typů zahrady (okrasná zahrada, zahrada s bylinkami, květy, zeleninou nebo od všeho trochu). Na každý typ zahrady je totiž zapotřebí jiná péče a podobně.

Rada od zkušených

Při výběru typu zahrady si promluvte s lidmi, kteří už zahradu mají a mají tedy zkušenosti s jejím výběrem a i následnou péčí o ni. Případně se ještě porozhlédněte na internetu nebo si prolistujte zahrádkářské katalogy. Další možností je vypravit se na místo, kde se zahrada nachází a nechat si poradit od místních. Ti mají totiž zkušenosti a dokážou vám poradit, jaké jsou výhody a nevýhody dané zahrady. Takové rady vám žádná kniha neposkytne, proto jsou tak cenné a důležité.

Pokud jste si právě koupili nový dům se zahradou, zjistěte a získejte potřebná povolení na úřadech. Kromě povolení vám rovněž mohou poskytnout aktuální doporučení o místních podmínkách, vegetačním období a úspěšných odrůdách rostlin pro danou lokalitu.

zahrady
Tvorba zahrady si občas vyžaduje i kousek fantazie. Co říkáte na tento nápaditý chodníček?

Výsadba

Pro samotnou výsadbu je důležité vybrat si rostliny, které se líbí vám. Neřiďte se tedy pouze tím, co smíte nebo nesmíte použít. Myslete na různé odrůdy – například melouny nebo rajčata mají více odrůd, které jsou v těch nejrůznějších barvách (červené, žluté a podobně). Stejně tak to platí i pro fazoli a hrášek. Tyto plodiny mohou být buď keříkovitého nebo popínavého typu. Ale rozhoduje i velikost – některé odrůdy jsou vzrůstově nižší, jiné zase vyšší…

Rostliny potřebují slunce, některé více, některé méně. I toto vám pomůže při rozhodování, které rostliny kam zasadíte.

Pomůcky do zahrady

Při výsadbě a zařizování zahrady budete určitě potřebovat i zahradnické pomůcky. Ty byste si měli zabezpečit ještě před samotnými úpravami zahrady. A myslete opravdu na všechno, aby se nestalo, že vás nějaká situace překvapní. Mezi nejzákladnější pomůcky patří hrábě, sekačka, rýč, motyka a gumové nebo kožené rukavice. Ale jak již bylo řečeno – myslete opravdu na všechno a snažte se předvídat.

zahrady
Vytvořte si cestičky a políčka – se špetkou fantazie!

Políčka

Udělejte si cestičky a políčka. Toto je důležité, aby se vám nestalo, že se rostliny rozrostou všude možně a z vaší zahrady se stane džungle. Je důležité, abyste vždy začali osazovat v menším množství. Některé z rostlin, které si vysadíte, jsou totiž samo-seté, což znamená, že se rozmnožují sami a nejsou tudíž závislé na vás, a časem se do prostoru rozšíří sami svévolně.

Hnojiva

V případě hnojiv je důležité informovat se o různých typech na různé typy plodin a rostlin. Existují i univerzální hnojiva, pro ty, kteří nemají čas na výběr toho správného typu pro každý typ rostliny, ale je vhodnější, abyste si udělali ten čas na výběr a následné používání konkrétního typu hnojiva.

Při výběru rostlin a plodin je důležité i přemýšlet. Existují totiž rostliny, díky kterým můžete snížit počet škůdců a hmyzu na vaší zahradě. Z toho vyplývá, že potom nebudete muset používat nejrůznější chemikálie a škodlivé látky. Typickým příkladem je například měsíček nebo česnek.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď