Klasické lustry jsou i navzdory minimalismu stále žádané

Lustre
Lustre
Moderní lustry v minimalistickém stylu

Co se interiérů týče, je dnes v kurzu minimalismus – toto si můžete všimnout při prohlížení katalogů zaměřených na bytový design i při procházkách obchodů s nábytkem. Podle jeho pravidel by však lustry jako svítidla měly být už dávno „out“. Jak je tedy možné, že jsou stále oblíbenou součástí našich interiérů?

Může tomu tak být například kvůli svému jedinečnému designu, který v domě vytváří neopakovatelnou atmosféru. Kdy se tedy rozhodnout pro lustry, do jakých interiérů jsou vhodné a podle čeho si je vybírat? Na tyto otázky se dozvíte odpověď, pokud si přečtete náš dnešní článek, který je tomuto tématu věnovaný.

Lustry pouze do domů

Luster v jedálni
Klasický lustr do jídelny v rodinném domě

Lustry v pravém slova smyslu – obrovské a honosné, určitě nejsou svítidlem vhodným do každého typu interiéru. V první řadě si totiž vyžadují dostatek prostoru a umísťují se tedy do domů nebo bytů s velkými místnostmi (obývací pokoj, jídelna nebo ložnice).

Zde jsem pánem já!

Pokud zvažujete umístění lustru nebo lustrů do vaší domácnosti, musíte mít na paměti to, že po jejich aplikace budete muset podle lustrů vybavit i zbytek místnosti, ve které se lustr nachází. To znamená, že se můžete rozloučit například s moderním nebo minimalistickým designem interiéru. Jelikož většina velkých lustrů představuje jakousi formu přepychu a nadčasovosti, budete muset tomuto stylu přizpůsobit i zbytek interiéru.

Aby byla atmosféra dokonalá…

Farebný luster
Barevný lustr pro jedinečnou atmosféru

Pokud se rozhodnete pro lustry, jednoduše musíte počítat s tím, že jsou náročné v mnohých směrech. To se však určitě vyplatí jako daň za atmosféru, kterou ve vašem domově vykouzlí. Ani ta se však nevytvoří pouze pomocí lustru. Pro její vytvoření je potřebné i vhodné umístění lustru.

I lustry potřebují volnost

V první řadě jde o dostatek prostoru, tak jak už bylo zmiňováno v textu výše. Samotnou velikost lustru je potřebné přizpůsobit velikosti místnosti. Jedno z pravidel zní, že by se lustr neměl žádnou svou částí dotýkat nábytku nebo stěn v místnosti. Další pravidlo se týká výšky umístění lustru. Lustr by měl být umístěn ve výši rámu dveří. V takovém případě totiž lustr nevytváří pocit stísněnosti v místnosti.

Nezapomínejte ani na…

svietidla
Stolní lampy v obýváku

Pokud se už rozhodnete pro to, že vaši domácnost vybavíte lustry, musíte mít na paměti jednu věc. Lustr se instaluje jako centrální svítidlo, které však nedokáže splnit všechny funkce osvícení.

Z tohoto důvodu byste si měli do vaší domácnosti obstarat i jiné druhy svítidel, které budou plnit ostatní funkce osvícení. Mezi typická svítidla plnící tyto funkce patří třeba nástěnné lampy, stolní lampy a podobně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď