Zahradní altánumožní využít vaši zahradu ještě efektivněji

zahradní altán

Přemýšlíte o tom, jak využít svou zahradu na maximum, i když je venku nepříznivé počasí? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď a to zahradní altán. Takový altánek je velmi multifunkční. Dá se využít pouze jako místo pro posezení a pobavení se s přáteli, ale pokud si koupíte krb a umístíte ho do altánku, rázem se z altánku může stát místo pro grilovačku nebo nějakou party, kde můžete i grilovat. Zahradní altán se už v dnešní době dá koupit v kterémkoliv hobby shopu, ale pokud jste zruční kutilové, můžete si takový altánek případně sami vyrobit. Na co je potřeba při stavbě takového altánku myslet se dočtete v následujícím článku.

Výběr vhodného místa

Základem úspěchu je výběr vhodného místa. Zahradní altán by měl být dominantou vaší zahrady, ale neměl by být zase příliš vzdálen od domů, abyste se v případě nějaké grilovačky příliš nenaběhli do domu a zpátky do altánku. Další důležitou podmínkou je rovina. Před samotnou stavbou altánku je potřeba zkontrolovat, zde je prostor, kde by měl být altánek umístěn, rovný a pokud ne, je potřeba uskutečnit nějaké terénní úpravy jako například odkopání nebo navezení zeminy, které by tuto důležitou podmínku splnily. Dalším důležitým bodem je ukotvení altánku, aby byl připraven odolat jakémukoliv počasí. Podmínkou před všemi těmito úpravami je samozřejmě vědět, jak velký altánek bude. Čím větší bude, tím budete mít více komfortu. Nezapomínejte totiž na to, že do altánku se musí umístit množství věcí, které zaberou nějaký prostor. Podlahu takového altánku může tvořit například zámková dlažba, dřevěné pódium, betonový povrch a podobně.

Boční stěny nebo živý plot?

zahradní altán
Postavte si i vy svůj zahradní altán

Boční stěny altánku vám zajistí soukromí a budou vás chránit před větrem. Naopak nevýhodami je pocit stísněnějšího prostoru a v případě příliš vysokých bočních stěn to může být nedostatek přírodního světla v altánku nebo bránění ve výhledu z něj. Jestliže se rozhodnete, že boční stěny vynecháte, vaší alternativou může být živý plot. Nejen že budete kolem sebe mít více přírody, ale rovněž ušetříte na stavebním materiálu.

Zahradní altán potřebuje kvalitní střechu

Nedílnou součástí, bez které by se altánku ani nedalo říkat altánek, je střecha. Díky ní je možno zahradní altán používat za každého počasí, ať venku svítí slunce nebo prší. Je důležité, aby byla střecha velice kvalitní, aby do altánku například nezatékalo. Na zastřešení můžete použít například skládanou střešní krytinu nebo lehkou asfaltovou krytinu 3D. Velmi dobrým dojmem také působí střecha s živým porostem. Střecha by měla mít dostatečný sklon, dešťové okapy a v případě, že do altánku budete chtít zakomponovat i zahradní krb, otvor na komín.

Více inspirace a nápadů naleznete zde.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď