Proutěný nábytek – jak se o něj správně starat

nábytok
nábytok
Proutěný nábytek je ideální na terasy, balkony a do zahrad

I vy patříte k lidem, jejichž očím nesmírně lahodí proutěný nábytek? Rovněž se přikláníte k názoru, že vyzařuje teplo domova? Je pravdou, že každá zahrada nebo větší balkon vypadá o mnoho přitažlivěji a elegantněji, pokud je zde umístěn nějaký proutěný nábytek. Velkou výhodou tohoto typu nábytku je hlavně to, že se dá bez problémů kombinovat s jakýmkoliv jiným typem nábytku. Důležitou věcí, kterou je však potřeba brát do úvahy je to, že se o takové zahradní zařízení budete muset starat a to hlavně pokud se jedná o nábytek umístěný ve vnějším prostředí.

Přírodní proutěný nábytek vám při dobré péči vydrží i několik let. Vydrží i ve vlhkém prostředí, ale to pouze do určité míry. V případě nesprávné péče se však může začít ničit a bude vypadat opotřebovaně. Příliš mnoho vlhkosti rovněž může způsobit výskyt a růst plísní.

Pro čištění a údržbu proutěného nábytku dodržujte následující postupy:

Ze začátku

Když oplachujete proutěný nábytek, nakloňte ho tak, aby pevnější vazba byla na vrcholu. To umožňuje, že přebytek vody stéká po volnější vazbě, která dříve uschne – ať už po utření hadrem nebo přirozenou formou sušení.

Čištění

nábytok - čistenie
Kokosový olej je dobrý na čištění i impregnaci proutěného nábytku

Snažte se zachovat tvar nábytku. Jakýkoliv nábytek (židle, stůl, lehátko, taburetka, …) hlavně tedy, pokud je proutěný, může při větším náporu povolit. Proto byste měli dbát na jeho pevnost a nosnost. Výrazně vám tedy doporučujeme, abyste se za každou cenu nesnažili dostat do všech mezer, kam vás to bude lákat. Jednak se může stát, že výplet může změnit vzor a tvar a dále také, že můžete nábytek poškodit. Dále je důležité myslet při čištění na to, že mokrý proutěný nábytek je velice ohebný. To pro vás znamená, že při umývání nijak tyto židle, stoly a ostatní nábytek nesmíte zdeformovat, protože po uschnutí vám tak už zůstane a bude zcela nefunkční.

Na umytí můžete použít mírný saponát nebo mýdlovou vodu a měkkou houbičku nebo hadřík. Následně musíte nábytek opláchnout a přebytečnou vodu zlehka osušit suchým a čistým hadrem. Poté nábytek nechte na čerstvém vzduchu, aby se vysušil důkladně. Nenechávejte ho však na přímém slunci. Velmi dobře působí kokosový olej, kterým můžete nábytek přetřít.

Nakonec

nábytok
Některý proutěný nábytek se hodí i do interiéru

Na závěr, když už je nábytek úplně suchý, potřete ho například citronovým olejem. Toto aplikujte lehce a měkkým hadříkem. Pomůže to ochránit povrch, zvýší to životnost a rovněž lesk proutěného nábytku.

V průběhu používání je dobré pravidelné suché čištění a to nejlépe pomocí štětce s tvrdými štětinami (štětce na malování obrazů, kartáče na čištění zeleniny nebo zubní kartáčky). Takto ošetřený záhradní nábytek bude vypadat dlouho, jako kdyby byl právě zakoupený.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď