Zahrádkář a jeho půda obohacená organickou hmotou

zahrada
Organické hnojení půdy v zahradě

Každý rozumný zahrádkář se snaží mít v půdě takovou přítomnost organické hmoty, aby dosahoval přijatelný růst rostlin. A samozřejmě z toho plynoucí kvalitní a bohatou úrodu. Obyčejně to znamená, že by hodnota zastoupení organické hmoty v půdě měla být někde kolem 3-6%. Abyste tuto hodnotu dosáhli a následně ji i udržovali, je potřebné, abyste organickou hmotu do půdy přidávali.

Proč je organická hmota tak důležitá?

Všeobecné účinky organické hmoty, tedy hnojiva, na zdravý vývoj rostlin není potřeba zdůrazňovat. Některé typy půd potřebují přidávat velké množství organické hmoty. Jedná se především o jílovité a písčité půdy, které nejsou až tak bohaté na živiny. Tímto způsobem můžete i do takového typu půdy živiny dostat.

V dnešní době je průměrný obsah organické hmoty v půdě zhruba o 30-40% vyšší, než jaký měly původní půdy. Je to důsledkem intenzivního obrábění půdy, které zde probíhá už po staletí. Takové obrábění za celou tu dobu z půdy vyčerpalo mnoho živin, které musí být nyní doplňovány. Pokud se však jedná o dobré zahradní rostliny, ty mohou být úspěšně vypěstovány i na půdách s velmi nízkým obsahem organické hmoty. I zde však existují limity, se kterými se nedá nic dělat. Pokud například obsah organické hmoty klesne pod 2%, může to mít vážné důsledky pro zahrádkáře, který danou půdu obhospodařuje. Navíc každý pokles organické hmoty v půdě o 0,5% může mít za následek pokles nutriční hodnoty a kapacity půdy o 4%.

Naštěstí zahrádkář nemusí neustále sledovat přesný obsah organické hmoty a platit si tak testy v laboratořích. To zda je půda vhodná pro určitý typ plodin se dá totiž velice jednoduše zjistit. Stačí sledovat půdu, jak se chová a jak reaguje na umělé zavlažování a jak se mění během horkých letních dní. Zkušený zahrádkář to dokáže dobře odhadnout.

zahrada
Organické hnojení půdy v zahradě

Jsem tedy i já zkušený zahrádkář?

Nevím, kam bych se takto narychlo sebekriticky zařadil. Ale asi spíše ne. Nejspíš se nacházím někde kolem středu. Pokud se však chci v této skupině zahrádkářů i nadále udržet, musím konečně něco udělat s tou velkou a neforemnou „hromadou“ při kamenné zídce na konci naší zahrady. Určitě udělám kvalitní dřevěnou ohradu alespoň metr vysokou. Aby to co nejdříve začalo vypadat jako důstojné místo pro výrobu kvalitní organické hmoty s charakterem zahradního kompostu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď